מהו ההבדל בין אפוטרופסות לייפוי כוח מתמשך?

הליך של מינוי אפוטרופוס והליך עריכת ייפוי כח מתמשך - שניהם נועדו לתת מענה לניהול חייו וצרכיו של אדם שכבר לא מסוגל לקבל החלטות בעצמו, מחמת גיל, תאונה או מחלה. עם זאת, קיימים מספר הבדלים מהותיים וחשובים בין שתי החלופות:
א. העיתוי
ייפוי כח מתמשך נכתב ונערך ע"י אדם צלול בדעתו, בהתייחס לעתידו.
מינוי אפוטרופוס מבוצע רק לאחר שהאדם כבר איבד את צלילותו ואת היכולת לקבלת החלטות באופן עצמאי.
ב. שמירה על חופש הבחירה בעריכת ייפוי כח מתמשך:
החופש לקבל החלטות על העתיד: בעוד שבייפוי כח מתמשך, עורך ייפוי הכח (נקרא גם "הממנה") מקבל מראש החלטות לגבי עתידו, באופן עצמאי, על פי העדפותיו, הרגליו וצרכיו, הרי בתהליך של מינוי אפוטרופוס, המתבצע לאחר שהאדם כבר אינו צלול לקבל החלטות בזכות עצמו, הרי שאין לו כל השפעה על ההחלטות שיתקבלו לגביו ולגבי אופן ניהול חייו.
החופש לבחור את מיופה כח המתאים ביותר: בתהליך עריכת ייפוי כח מתמשך יהיו מעורבים רק האנשים שהממנה סומך עליהם (בדרך כלל בן/ת משפחה) ומבקש להפקיד בידיהם את ניהול חייו (למעט במקרים חריגים שנקבעו בחוק בהם נדרשת מעורבות בית המשפט).
בהליך מינוי אפוטרופוס, המבקש להתמנות כאפוטרופוס אינו בהכרח מי שהאדם הממנה היה בוחר לתפקיד, אלא מי שבחר בעצמו לבצע את התפקיד.
כמו כן, בהליך מינוי אפוטרופוס מעורבים גורמים חיצוניים, כגון בית המשפט ונציג האפוטרופוס הכללי, שאינם מכירים את האדם, את אורח חייו ואת משאלותיו, ועל כן לא ידעו לקבל החלטות המתאימות בהכרח לאופיו של האדם.
החופש להיות מעורב ולשמור על עצמאות אם וכאשר ניתן: העקרון החשוב העומד בבסיס ייפוי כח מתמשך הוא השמירה המירבית על עצמאותו של אדם לנהל את חייו.
לפיכך, בכל תהליך עריכת ייפוי הכח, הפעלתו או ביטולו, ניתנת הזדמנת לעורך ייפוי הכח, להביע דעתו ולקבל החלטות על חייו.
למשל, ידוע כי מחלת הדימנציה גורמת להידרדרות קוגניטיבית במהלך השנים, המאופיינת לעתים ברגעי צלילות שחוזרים והולכים.
במצבים כאלו, אף לאחר כניסת ייפוי הכח לתוקף, ככל שעורך ייפוי הכח נמצא במצב המאפשר לו לקבל החלטות - על מיופה הכח לשאול את דעתו ולהישמע להנחיותיו.
במקרה של מינוי אפוטרופוס, לעומת זאת, בעת מינוי האפוטרופוס מאבד האדם את כשירותו המשפטית באופן מלא, ואינו שותף עוד לתהליכים המתנהלים לגבי חייו.
ג. נוחות פרוצדורלית בעריכת ייפוי כח מתמשך:
עריכת ייפוי כח מתמשך מבוצעת ע"י עורך דין שעבר הסמכה מיוחדת לעניין, ללא מעורבות של בית המשפט או משרד האפוט' הכללי, אינה כרוכה בתשלום אגרה, ונעשית ב"קצב" הנח לעורך ייפוי הכח.
מינוי אפוטרופוס מחייב פנייה לבית המשפט, ייתכן ויחויב בתשלום אגרה, ומעורבים בו הגשת דוחות ודיווחים למשרד האפוטרופוס הכללי.
ככלל, מדובר על הליך בירוקרטי ומעמיס יותר על הממונים.
ד. שקט משפחתי בייפוי כח מתמשך
אובדן הצלילות של אדם קרוב ואהוב גורם לרובנו לטלטלה, ולעיתים קרובות משבש את אורך החיים של כל המשפחה.
כאשר נערך ייפוי כח מתמשך והממנה הפך להיות לא צלול, הוא כבר התווה לקרוביו את הדרך בה הוא רוצה לחיות את חייו, וכבר מינה מישהו קרוב לסייע לו בכך.
ההנחיות והקביעות מראש של הממנה עצמו "חוסכות" מהמשפחה הקרובה מאבקים מיותרים בשל חילוקי דיעות, ומונעות ניצול לרעה של נכסי הממנה.
בהליך של מינוי אפוטרופוס, בהעדר הנחיות ברורות של הממנה לגבי זהות המטפל בו ואופן הטיפול, קיימים מאבקים לא נעימים בין אחים, בין בן הזוג השני לילדים וכדו', בכל הנוגע לאופן ניהול חיי האדם ורכושו.
מאבקים אלו יכולים לפרק משפחות, וחבל.
לסיכומו של דבר- הליך של עריכת ייפוי כח מתמשך יקנה לעורך ייפוי הכח, ולמשפחתו, את השקט הנפשי הדרוש במצבים לא קלים, תוך שמירה מירבית על עצמאותו של האדם ובחירתו בחיים.
למידע נוסף וקביעת פגישה בנושא, השאר פרטיך מטה וניצור עימך בהקדם.